В січні у Києві трапилися кілька суттєвих провалів ґрунту. В останні дня січня на одному з найбільших київських ринків «Петрівка» внаслідок пориву труби магазини ледь не пішли під землю. Аварія трапилася на теплових мережах, і гаряча вода просто підмила ґрунт під асфальтом. Утворилися глибокі ями, заповнені водою, у які магазинчики та ятки просто сповзають. За словами господарів та продавців магазинів таке трапляється не вперше. 

petrivka 1     petrivka 2

Ситуація потребує негайного втручання, тому аварійні роботи проводяться навіть при 20-градусному морозі. Спеціалісти тепломереж та столичного водоканалу міняють старі зношені металеві труби на полімерні труби (поліетиленові труби та гнучкі попередньоізольвані). Труби з полімерних матеріалів значно надійніші та мають гарантований термін експлуатації понад півсторіччя. Будемо сподіватися, що в цьому місці ринку аварій більше не буде. Однак, на інших ділянках комунікацій аварія може статися будь-коли. 

Нагадаємо, що 18 січня в Святошинському районі Києва на вулиці Уборевича також стався провал ґрунту, і в яму з водою провалився автомобіль «Лада». До речі комунальні служби ще й звинуватили в цьому власника авто – не паркуйся там, де не треба. Напрошується питання, а чи самі комунальники знають, де проходять аварійні трубопроводи і чи будуть з їхнього боку якісь попереджувальні знаки: «Не паркуйтеся та не ходіть – земля може провалитися». 

Потоп на проспекті Пушкіна у Дніпропетровську. 27 січня на проспекті Пушкіна у Дніпропетровську в люті морози проїжджу частину затопило. Прорвало водогін на території військової частини. Причина та сама – зношеність комунікацій. Не витримала стара металева засувка діаметром 100 мм. Як наслідок – стихійне лихо. Транспорт пересувався по кузов у воді, що сталося з припаркованими авто при такому морозі очевидно – вони накріпко вмерзли. Комунальники досить швидко локалізували аварію. Однак висновок один – українські комунальні мережі потребують докорінної реконструкції.

dnepropetr 1     dnepropetr 2

 

ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА