Журнал продовжує публікацію циклу статей «ТОП-10 рішень, щоб зекономити при будівництві мереж, не втрачаючи якість», що допоможуть зменшити витрати при будівництві та відновленні мереж водопостачання та каналізації, зберігаючи при цьому якість виконаних робіт.  

1.Використання ПВХ труб для мереж водопостачання та водовідведення

2.Використання сідлових відводів

3.Коефіцієнт запасу міцності (КЗП) 2.0 у мережах газопроводів України

4.Труби  КОРСИС ПРО

5.Використання технічної труби в системах поливу

6.Труби КОРСИС ID – двошарові гофровані поліетиленові труби для безнапірної каналізації

7.Труби ПРОТЕКТ – поліетиленові труби для напірного водопостачання із захисним шаром

8.Зливові колодязі для приватного будівництва

9.Безколодязне встановлення запірної арматури. Опубліковано у № 4 2013, с. 46-49

10.Санація трубами СПІРОКОР

Труби з двошаровою профільованою стінкою  КОРСИС ПРО  підвищеного класу жорсткості (SN16) виготовляються за технологією компанії «Polieco» (Італія) з поліпропілену методом соекструзії, мають гладкий внутрішній шар світло-блакитного кольору (для візуальної відмінності від інших труб і полегшення інспекції) та чорний світлостабілізований зовнішній профільований шар у вигляді гофри.

Оскільки в чинному ДСТУ Б В.2.5-32:2007 передбачені лише труби класом жорсткості SN2, SN4 та SN8, труби КОРСИС ПРО з підвищеним класом жорсткості SN16 виготовляються згідно з ТУ У В.2.7-22.2-32926466-008:2014

Поліпропілен, який використовується для виробництва труб КОРСИС ПРО, має високі модуль пружності і стійкість до розтріскування та можливого впливу поверхнево-активних речовин, що транспортуються у трубопроводі. Дані вимоги забезпечуються за рахунок використання спеціальних марок поліпропілену, контрольні рівні параметрів випробувань близькі до рівнів, передбачених для напірних труб, і гарантують надійну експлуатацію каналізаційних труб протягом прийнятого терміну експлуатації – 50 років.

Область застосування

Труби КОРСИС ПРО призначені для будівництва та реконструкції підземних мереж водовідведення, безнапірної, господарсько-побутової та зливової каналізації, водостоків, скидання промислових вод, а також для прокладання зовнішніх мереж у складних умовах, аеропортах, під дорогою та на великих глибинах.

Конструкція труб КОРСИС ПРО, типорозміри та вага 

Спеціальний профіль труби КОРСИС ПРО відноситься до типу В (ДСТУ Б В.2.5-32:2007) та має «двоарочну» форму гофри. Типорозміри та вага труб КОРСИС ПРО наведені в табл. 1.

 

Особливості проектування

Гідравлічний розрахунок необхідно виконувати згідно з ДБН В.2.5-75:2013 «Каналізація, зовнішні мережі та споруди» по фактичному (внутрішньому) діаметру труби.

Застосування на самопливній каналізації труб діаметром менше ніж 250 мм зумовлює збільшення аварійних закупорок мереж і відповідно необхідність їх промивання. 

При потребі допускається використовувати такі найменші діаметри труб самопливних мереж:

– для вуличної мережі господарсько-побутової та виробничої каналізації – 200 мм, для внутрішньоквартальної  мережі – 150 мм;

– для дощової та загальносплавної вуличної мережі – 250 мм, внутрішньоквартальної – 200 мм.

Таблица 1. Типорозміри та вага труб КОРСИС ПРО

 

У населених пунктах або районах міст із малоповерховою забудовою з витратою стічних вод до 300 м3/добу для внутрішньоквартальної та вуличної мереж допускається використання труб діаметром 150 мм.

Для виробничої каналізації на підставі технологічних розрахунків допускається застосування труб діаметром менше ніж 150 мм.

Значення рекомендованого наповнення труб для побутової каналізації та залежність мінімальної швидкості потоку від діаметра труби наведені в табл. 2 і 3.

 

 

Технологія монтажу труб КОРСИС ПРО

З'єднання труб КОРСИС ПРО відбувається за допомогою розтрубу або муфти та ущільнювального кільця. Ущільнювальне кільце спеціального профілю встановлюється у паз першого (для труб Ø 250-1200 мм) або другого (для труб Ø 110-200 мм) гофру , причому ущільнюючий профіль («язичок») повинен бути спрямований у бік , протилежний напрямку введення труби в муфту. З’єднувальна  муфта встановлюється на трубу з постійним і однаково розподіленим зусиллям. Краї труби, муфти та кільця ущільнювачів при монтажі повинні бути абсолютно чистими.

 

 

Монтаж труб КОРСИС ПРО здійснюється за допомогою простих важільних пристроїв.

 

Встановлювати муфту слід з постійним і однаковим зусиллям уздовж осі. Рекомендується уникати застосування будь-яких ударних впливів (відбійних молотків і кувалд), які можуть призвести до пошкоджень муфти й ущільнювального гумового кільця.

Розмір часток матеріалу зворотної засипки не повинен перевищувати ширини профілю гофри. 

Фітинги для труб КОРСИС ПРО

Труби КОРСИС ПРО можна з'єднувати з трубами будь-якого іншого типу за допомогою спеціально розроблених для цього фітингів.

Фітинги для систем КОРСИС ПРО можуть бути литого (малі діаметри) і зварного типу, які складаються з муфти, редукційного переходу, відводу, трійника, заглушки, переходу на гладку трубу, деталі для врізання та ремонту.

З'єднання труб КОРСИС ПРО з оглядовим колодязем з бетону здійснюється шляхом фіксації труби в колодязі за допомогою цементного розчину. Конструктивна особливість труб КОРСИС ПРО – спеціальний профіль – забезпечує надійність і герметичність такого з'єднання .

Слід звернути увагу на те, щоб отвір у колодязі мав діаметр, максимально наближений до зовнішнього діаметру труби. Усі щілини, що утворилися, необхідно залити цементним розчином, який повинен відповідати вимогам забезпечення щільності бетонного з'єднання.

У процесі установки труби в бетонній або залізобетонної стінці колодязя необхідно забезпечити жорстку опору вільного кінця труби за допомогою підсипки ґрунту до повного схоплювання бетону. 

Не слід бетонувати трубу КОРСИС ПРО одночасно з облаштуванням стінок монолітного колодязя, тому що це може викликати деформацію труби під вагою незастиглого бетону. 

Відновлення трубопроводів з використанням труб КОРСИС ПРО 

При прокладанні труб КОРСИ ПРО у сталевих футлярах обов’язковим є використання обойм. Крок хомутів і упорів повинен запобігати деформації труб при заповненні міжтрубного простору цементним розчином. Для запобігання спливання і деформації труб при заповненні міжтрубного простору трубопровід необхідно заповнити водою.

 

 

Переваги систем з труб КОРСИС ПРО:

● висока ударостійкість навіть за умов низьких температур (до -20 °С), висока хімічна стійкість і кращий опір стиранню у порівнянні з багатьма іншими матеріалами, використовуваними для виробництва труб;

● висока кільцева жорсткість забезпечується спеціальною конструкцією стінки і завдяки застосуванню спеціальних марок поліпропілену;

● легко та швидко монтуються за допомогою муфти й ущільнювального кільця;

● універсальні завдяки можливості використання широкого асортименту фітингів, з'єднання з будь-яким з існуючих типів і матеріалів труб,  збірних колодязів;

● відрізняються тривалим терміном служби при низькій вартості експлуатації;

 ● оптимальне співвідношення ціна/якість у порівнянні з трубами інших типів і матеріалів;

● завдяки малій вазі їх легко зберігати, складувати, транспортувати та монтувати.

Маркування та супровідна документація

Кожна партія труб при відвантаженні (прийманні) супроводжується наступним пакетом документів: 

1. Паспорт якості (партія і дата виготовлення відповідають маркуванню, нанесеному на трубу з позначенням класу жорсткості SN). 

2. Сертифікат відповідності. 

3. Гігієнічний сертифікат. 

Розглянемо конкретний приклад (коли та скільки можна зекономити), використовуючи трубу КОРСИС ПРО.

Проект. Будівництво зливової каналізації діаметром 315 мм, під дорогою, довжина трубопроводу 700 м.п., глибина закладання – 1,5 м до верху труби, транспортне навантаження до 80 тонн. Для того щоб забезпечити безаварійну експлуатацію трубопроводу, необхідно вибрати трубу з підвищеним класом жорсткості (більше SN8). Згідно з цими даними можна використати трубу КОРСИС ПРО, також трубу з ВЧКГ та ПЕ 100 SDR 17.

 

 

Як видно з табл. 4, труба КОРСИС ПРО дешевша в 1,5 рази за трубу ПЕ 100 та в 3,5 рази ніж за трубу з ВЧКГ. Окрім економічних переваг, конкретно у цьому проекті, є також переваги у монтажі, а саме, можна зекономити на розвантажувальній техніці та швидкості монтажу:

–труби КОРСИС ПРО з’єднуються на муфтах, тому не потрібні апарати для зварювання, а також не треба чекати, поки охолонуть стики, що суттєво впливає на швидкість монтажу;

– труби КОРСИС ПРО мають найменшу вагу: 6-метровий відрізок важить близько 30 кг, що дозволяє не використовувати крани для розвантаження та укладання труби у

– траншею, з цим можуть впоратися всього дві людини.

Отже, застосування труб КОРСИС ПРО є оптимальним та надійним рішенням, обґрунтованим економічно та технічно. 

Автор: Павло Шумило

 

 

 

ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА