142 52Труби з поліетилену вже багато десятиліть підтверджують можливість застосовувати їх для транспортування агресивних відходів, хімічних речовин і води, суспензій, стічних вод,  стиснутих газів.

Поліетиленові труби легко перевозити і встановлювати завдяки їх меншій вазі у порівнянні з металевими чи бетонними трубами. Однак у ряді випадків при проектуванні  та будівництві полімерних трубопроводів з високим рівнем ґрунтових вод необхідно брати до уваги дію виштовхуючої  сили (дія флотації). 

Флотація відбувається, коли на трубу, включаючи її вміст, починає діяти більша виштовхуюча сила зумовлена ґрунтовими водами навколо труби, а маса призми ґрунту над трубою є недостатньою.  Деякі ґрунти насичуються водою, втрачають зчіплювальну здатність, що зумовлює спливання труби.

Зазвичай труби заповнені або майже заповнені рідиною чи ґрунтові води перебувають переважно нижче верхньої точки труби, тоді істотний вплив флотації на положення труби не спостерігається. 

Для забезпечення проектного положення полімерних труб на підводних переходах, на ділянках прогнозованого обводнювання, на ділянках, що обводнюються періодично, а також при неможливості позбутися ґрунтових вод у траншеї безпосередньо при будівництві необхідно проводити баластування трубопроводів, особливо для безнапірних труб великого діаметра. 

Існують наступні види баластування для полімерних труб:

• вантажі з високою щільністю (залізобетон, чавун);

• ґрунт зворотного засипання, що закріплений у мішках із нетканого синтетичного матеріалу;

• цементно-піщана суміш або мінеральний ґрунт, що закріплений у мішках із нетканого синтетичного матеріалу.

У додатку Д ДСТУ-Н Б В.2.5-40:2009 «Проектування та монтаж мереж водопостачання та каналізації з пластикових труб» детально прописано розрахунок впливу можливих навантажень на полімерну безнапірну трубу (у тому числі й впливу ґрунтових вод), а ТД «Євротрубпласт» (Група ПОЛІПЛАСТИК) має у своєму розпорядженні розрахункові програми, які пришвидшують та полегшують такі розрахунки, а також рекомендації щодо вибору кільцевої жорсткості труб та їх обсипки, у тому числі ступеня ущільнення та матеріалу ґрунту, що є дуже важливим при проектуванні трубопроводів з полімерних матеріалів.

У нижченаведених таблицях розраховано результуючі сили спливання полімерних труб (різниці сили виштовхування труби та сили тяжіння труби, виражених у ньютонах) (9,8 Н= 1 кгс) залежно від діаметра, товщини та конструкції стінки труби. 

За допомогою даних таблиць можна зорієнтуватися щодо доцільності проведення баластування полімерних труб. Для більш детального розрахунку слід користуватися п. 7.5.6 ДБН В.2.5-41:2009 «Газопроводи з поліетиленових труб».

Результуюча сила спливання одношарових поліетиленових труб

142 51

 

Результуюча сила спливання труб КОРСИС та КОРСИС ПРО (ньютони на  1 м.п. труби) 

142 52a

 

Результуюча сила спливання поліетиленових труб СПИРОКОР (ньютони на  1 м.п. труби)

142 53

 

142 53a

Автор: І.М.Крупак

ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА