Імпорт трубного поліетилену є однією з невід’ємних  складових українського ринку ПЕ труб. Наші виробники працюють тільки на привозній сировині, тому вибір постачальника – дуже важливий.

Протягом кількох останніх  років вітчизняний ринок ПЕ труб перебуває у стані рецесії. З 2012 по 2014 роки спостерігалися переважно негативні показники: обсяги виробництва скоротилися на 41 % або на 15 тис. тонн в абсолютному вираженні. У 2014 році обсяг ринку поліетиленових труб в Україні зменшився на 18 % – до 22 тис. тонн. В умовах дуже напруженої економічної ситуації тенденція до скорочення ринку буде зберігатися. Слід зазначити, що введення в лютому поточного року імпортного мита на всі види полімерів у розмірі 5 % ще більше погіршило становище виробників поліетиленових труб, які повністю залежать від імпортної сировини.

За період січень-вересень 2015 року в Україну було ввезено 13209 т трубного поліетилену (таблиця 1, діаграма 1). Це на 3 728 т менше, ніж за аналогічний період минулого року. Порівнюючи ж з обсягами поставок у 2011 році скорочення становить більш ніж 50 відсотків.

Таблиця 1. Обсяг імпорту трубного ПЕ за останні п’ять років (період 9 місяців)


 
Діаграма 1. Обсяг імпорту трубного ПЕ за останні п’ять років (період 9 місяців)
 
 
Якість трубної продукції напряму залежить від сировини. Розглянемо структуру поставок полімеру за типами поліетилену (таблиця 2, діаграма 2). Традиційно для виробництва труб використовують поліетилен наступних типів: ПЕ 100, ПЕ 80, ПЕ 63, а також незабарвлений ПЕ.

Таблиця 2. Структура імпорту трубного ПЕ за типами (період 9 місяців 2015 року)


 
Діаграма 2. Структура імпорту трубного ПЕ за типами (період 9 місяців 2015 року)
 

 
Протягом останніх років склалася стійка тенденція, що переважна частка українських ПЕ труб виробляється з ПЕ 100. Поліетилен цього типу за своїми якостями найбільш задовольняє вимоги до виготовлення напірних труб для водо- та газопостачання. За дев’ять місяців поточного року в Україну було ввезено 6865 тонн ПЕ 100, що становить 52 % від загального обсягу імпортованої сировини. Порівняно з попередніми роками відсоток цього типу ПЕ зменшився і зараз перебуває на рівні 2011 року.

Зменшилася й кількість ввезеного ПЕ 80. За період січень–вересень в Україну імпортовано 672 тонн цієї сировини або 5 % від загального обсягу поставок трубного ПЕ.

Суттєво збільшилися поставки поліетилену типу ПЕ 63, який є старшим поколінням трубної сировини й має нижчі якість і технологічні показники, ніж ПЕ 100  і ПЕ 80. За дев’ять місяців було поставлено 723 тонни або 5 % від загальної кількості імпортованого поліетилену. Слід зазначити, що в останні роки частка ПЕ 63 на українському ринку  становила близько 1 %, однак економічна ситуація примушує виробників труб обирати менш якісну, але дешевшу сировину.

Найбільше підвищення обсягів поставок у цьому році спостерігається в сегменті незабарвленого поліетилену. За січень-вересень 2015 року було ввезено 4948 тонн цієї сировини або 37 відсотків від загальної кількості. Це найбільший показник за останні п’ять років, так, наприклад, у 2011 році частка незабарвленого поліетилену становила 23 %, у 2012 – 26 %. Сфера використання такого ПЕ досить обмежена (внутрішня поверхня гофрованих двошарових труб, технічні труби), однак обсяг цьогорічних поставок свідчить про інше. Для зменшення собівартості продукції багато виробників виробляють її з дешевих трубних марок поліетилену, також, на жаль, трапляються випадки, коли виробники використовують у виробництві труб сировину для виготовлення плівки, що категорично не можна робити, особливо при виробництві напірних труб. За умов високої вартості якісної сировини та жорсткої цінової конкуренції вони свідомо виробляють неякісну продукцію, декларуючи її як відповідну до всіх вимог.

Зважаючи на складні політичний стан і економічну ситуацію, спостерігаються зміни і в географії імпорту ПЕ. Традиційно постачальниками сировини були виробники з Європи, Азії та РФ.

Менше 1 % припадає на багато дрібних партій ПЕ з різних країн.  
 
Таблиця 3. Обсяги імпорту ПЕ за регіонами (період 9 місяців 2015 р.)


 
Діаграма 3. Обсяги імпорту ПЕ за регіонами (період 9 місяців 2015 р.) 

 
В останні роки склалася тенденція зростання частки європейського та азіатського поліетилену. У 2015 році ситуація дещо змінилася (таблиця 3, діаграма 3). На першому місці , як й раніше, залишилися поставки з Європи: за 9 місяців поточного року було ввезено 7619 тонн або понад 58 % від загального обсягу імпорту. Це переважно якісний поліетилен типу ПЕ 100, а також невеликі обсяги ПЕ 80 та ПЕ 63. Наявний серед європейської продукції й незабарвлений ПЕ.

Суттєво зменшилися поставки ПЕ азійських трубних марок. За період січень-вересень до нас було імпортовано усього 251 тонну азійського поліетилену (близько 2 % від загальної кількості). Це зумовлено значним здорожчанням логістичних схем, а також зростанням вартості сировини.

Збільшилася частка поліетилену виробництва РФ. З цього регіону було імпортовано 5251 тонна ПЕ (майже 40 % від загального обсягу). Це переважно незабарвлений поліетилен. Намагаючись зменшити собівартість продукції, вітчизняні виробники-трубники купують низькосортну сировину, що негативно впливає на загальний рівень якості труб, які виробляються.

Менше 1 % припадає на багато дрібних партій ПЕ з різних країн.

Детальніший аналіз поставок поліетилену за виробниками, а також типами та марками сировини наведено в таблиці 4.

Таблиця 4. Обсяги імпорту трубного поліетилену за виробниками та типами і марками ПЕ (період 9 місяців 2015 року)

 
Від редакції. Робити прогнози щодо розвитку ситуації на ринку ПЕ зараз справа невдячна. Ринок йде вниз, сировина дорожчає, національна валюта знецінюється - такої глибокої та затяжної кризи галузь ще не знала. Проте будь-який кризовий стан можна і потрібно сприймати як час можливостей. Труднощі в економіці змушують підприємців оптимізувати бізнес-процеси, виходити на нові ринки і створювати інноваційні продукти. Кризу зможуть подолати тільки ефективні та конкурентоспроможні компанії, інші підуть з ринку. Рано чи пізно падіння ринку зупиниться, потім неминуче піде зростання за рахунок гострої необхідності в будівництві та оновленні інженерних мереж. Тільки коли це станеться - сказати важко. Вже точно не в нинішньому році.
 
ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА