Для більшої частини території України характерний високий рівень ґрунтових вод, що вимагає проведення заходів з водопониження – дренажу. Дренаж необхідний на землях, де глибина залягання ґрунтових вод менше норми осушення, тобто високе вологонасичення ґрунту призводить до повільного висихання сільськогосподарських земель навесні, руйнування фундаментів будівель, розмиву полотна автодоріг тощо.

Основною функцією дренажу є регулювання водного балансу ґрунту, відведення надлишкової вологи, перешкоджання заболочуванню та створення комфортних умов на земельній ділянці як для рослин, так і для об'єктів нерухомості. Сучасний дренаж здійснюється, як правило, за допомогою системи труб, що розташовуються навколо або уздовж споруди чи ділянки, які необхідно захистити від вологи. Вода, що наявна у ґрунті, надходить у дренажні труби крізь отвори в їх стінках, розташованих по всьому колу труби.

У минулому столітті в дренажних системах застосовували переважно азбестоцементні та керамічні труби. У стінках робили пропили або свердлили отвори, що забирало досить багато часу. До того ж такі труби швидко засмічувалися, і їх необхідно було часто промивати. До недоліків цієї трубної продукції слід віднести й недовгий термін служби та значні працезатрати при монтажі. При транспортуванні 20-30 % керамічних труб не потрапляли на об'єкт через руйнацію внаслідок їх крихкості.
В останні роки на вітчизняному трубному ринку з'явилися дренажні полімерні труби з фільтруючою оболонкою з геотекстильного нетканого матеріалу. Серед досить широкої пропозиції в цьому сегменті вигідно вирізняється продукція виробництва латвійської компанії EVOPIPES. Це лінійка дренажних труб EVODRAIN, яку в Україні представляє ТД «Євротрубпласт».

Дренажні труби EVODRAIN (ЕВОДРЕЙН) – це одно- та двошарові гофровані труби з поліетилену високої густини (ПЕВГ), призначені для облаштування закритого горизонтального дренажу на осушуваних та зрошуваних землях. Залежно від сфери застосування труби перфоровані по колу під різними кутами та призначені для використання в діапазоні температур від -40 до + 90 °С.

Одно- та двошарові дренажні труби EVODRAIN характеризуються чудовими механічними властивостями, простотою монтажу та рекомендовані до використання:

• у сільському та лісовому господарстві;
• при будівництві споруд і доріг;
• при будівництві спортивних майданчиків;
• при реалізації ландшафтних проектів.

Стандартний колір дренажних труб EVODRAIN – чорний. Труби надаються як без фільтра, так і з геотекстильним фільтром. Вони випускаються з кільцевою жорсткістю SN4 (одношарові) та SN8 (двошарові). Замовнику труби поставляються у бухтах або стандартних відрізках. Кожні бухта та відрізок укомплектовані спеціальною з’єднувальною муфтою, що забезпечує легкість монтажу та надійність з’єднання.

Інноваційний фільтруючий елемент, розроблений спеціально для умов фільтрування ґрунтових вод, забезпечує довговічність безперебійної роботи усієї системи. Розмір отвору фільтруючої оболонки здатен затримувати певну фракцію бруду у рідині без зниження своїх фільтрувальних властивостей на відміну від стандартних геотекстильних матеріалів. Також треба зазначити, що геотекстильний рукав надягається на трубу в процесі ії виробництва, тобто споживач отримує вже готову для укладання трубу з фільтром. Він виготовлений з 100 % тканого поліестеру з використанням синтетичної пряжі, яка не піддається біодеградації після укладання труби в ґрунт і зберігає свої властивості протягом тривалого часу.
Дренажні труби з фільтром з тканого текстилю призначені для установки в наступних типах ґрунтів: пісок, супісок, суглинок, торф.

Переваги дренажних труб EVODRAIN:

• тривалий термін служби – не менше 50 років: труби легкі, жорсткі, і разом з тим дуже гнучкі;
• поліпшена стійкість до UV-випромінювання (колір труб – чорний);
• висока стійкість до корозії;
• малий внутрішній опір течії;
• матеріал є хімічно та біологічно інертним;
• простота й зручність при транспортуванні, зберіганні та монтажі.

Дренажні труби EVODRAIN виробляються з наступними розмірами по зовнішньому діаметру (OD), мм: 63, 75, 90, 110, 125 та 160.

Для водовідведення у трубах EVODRAIN застосовуються такі варіанти перфорації (водоприймальних отворів):

• 360° – рівномірно по всьому колу труби,
• 180° – рівномірна широка перфорація у верхній частині труби,
• 120° – рівномірна вузька перфорація у верхній частині труби.


Водоприймальні отвори розташовані в западинах гофрів рівномірно по всій довжині труби.

Основні області застосування дренажних труб EVODRAIN: сільське господарство – дренаж корисних аграрних площ; будівництво – кільцевий дренаж будівель і споруд, системи водопониження в аеропортах, на спортивних майданчиках, а також дренаж уздовж автошляхів.

Компанія EVOPIPES (підприємство Групи Radius Systems Ltd) є одним з найсучасніших виробників труб у Європі. Завдяки унікальній сукупності автоматизованих екструзійних ліній EVOPIPES може запропонувати високотехнологічні продукти для великої кількості рішень у сфері розвитку інфраструктури. Сучасний завод з виробництва пластикових труб EVOPIPES пропонує клієнтам понад 2000 видів продукції для будівництва систем трубопроводів. Завдяки високотехнологічному випробувальному устаткуванню та при співпраці з провідними акредитованими органами в компанії забезпечується виконання повного переліку випробувань на відповідність якості як для вихідних матеріалів, так і для готових виробів при строгому дотриманні європейських норм і стандартів.



Автор: Віталій Максим
 
ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА