Споживачі труб КОРСИС періодично висловлюють побоювання щодо ймовірної ненадійності тривалої експлуатації цих труб у зв'язку з малою товщиною внутрішнього шару. Численні дослідження з цього приводу підтверджують, що поліетилен і поліпропілен належать до трубних матеріалів, які найменше схильні до зносу [1], і показують значну перевагу застосування ПЕ труб відносно труб з традиційних матеріалів (рис. 1).


Рис. 1. Зностійкість різних трубних матеріалів за результатами тестів по дармштадтському методу

Основним видом зносу для систем безнапірної каналізації є гідроабразивний знос. У каналізаційних системах абразивне стирання відбувається переважно в нижньому сегменті труби.

Раніше були проведені дослідження з оцінки зносостійкості труб по дармштадтському методу відповідно до DIN EN 295-3: 2012-03. Дармштадтський метод є основним при оцінці гідроабразивного зносу. Cуть методу полягає у вимірюванні величини зносу відрізка полімерної труби внаслідок дії суміші води та великих абразивних часток (середній розмір 6 мм). Рух суспензії забезпечується зміною нахилу зразка на +/-22,5° з частотою 20 циклів на хвилину. Знос труби визначається по втраті товщини стінки. Серійні випробування проводяться до досягнення 100 тис. циклів, що відповідає проходженню потоку суспензії протяжністю 100 км [2].


Для вирішення проблеми зносостійкості була розроблена спеціальна труба КОРСИС, якій властивий знижений знос порівняно зі звичайною монолітною ПЕ трубою. Внутрішній шар КОРСИСу виконаний зі спеціальних композицій із застосуванням мінеральних наповнювачів. Результати випробувань труб КОРСИС по дармштадтському методу наведено на рис. 2.

Автори: Вілніс Пуце, Наталя Бісерова, Володимир Бісеров, Віктор Метьолкін, Максим Ковязин

Література

1. http://krah-pipes.ee/uploads/Kataloogid/krahtehnilinejuhendrus.pdf
2. А.Б. Бранзбург, В.В. Коврига, В. Пуце. Пульпопроводи: від дармштадтського методу до дармштадтського ресурсу. – Полімерні труби – Україна, № 1 (34), 2015. – С. 40.
ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА