У Білорусі замовники та будівельні організації часто стикаються з тим, що водоводи та колектори зі сталевих, азбестоцементних та залізобетонних труб не відповідають сучасним умовам використання і вичерпали заявлений термін експлуатації. А будівництво нових мереж відкритим способом неможливе через розвинену дорожню та житлову інфраструктуру.

Пошкодження, пов'язані зі старінням існуючих колекторів, призводять до забруднення ґрунтових вод каналізаційними стоками, просідання дорожнього покриття та провалів ґрунту. Це може не тільки зумовлювати високий рівень аварійності в мережах водопостачання та каналізації, а й бути небезпечним для життя людини.

З подібною проблемою зіткнулися фахівці ВАТ «Слонімський Водоканал», де руйнація залізобетонного колектора діаметром 800 мм на ділянці від камери гасіння (вул. Мінський тракт) до КНС № 3 (вул. 8 Березня) досягла критичного рівню. Спільно зі співробітниками компанії БЕЛПОЛІПЛАСТИК вони розробили методику реновації даного колектора із застосуванням труби КОРСИС DN/OD 630 мм. Проведені розрахунки показали, що зменшення діаметра колектора не вплине на його пропускну спроможність, зважаючи на суттєво меншу шорсткість стінки полімерних труб.

Роботам з реконструкції колектора передували ретельне обстеження та прочищення відновлюваної ділянки, протяжність якої становить 1100 м. Для полегшення доступу до колектора було здійснено водозниження. По трасі вирили три котловани, в яких розкрили верхню півсферу труб зношеного колектора. Стоки повністю не перекривали що, з одного боку, дозволило обійтися без спорудження байпаса, а з іншого, полегшило введення в колектор труби КОРСИС, якій властива позитивна плавучість.

Монтаж труб КОРСИС здійснювали у котлованах, проштовхуючи готову нитку в колектор. Однак умови роботи на даному об'єкті не дозволяли використовувати розтрубні з'єднання на всій довжині ділянки, яка реконструювалася. Частину труб довелося затягувати, і ці труби з'єднували зварюванням встик, що досить рідко застосовується для монтажу труб КОРСИС. Зварювання робили на краю котловану і потім готову нитку з труб затягували в колектор.

Реконструкція колектора в Слонімі стала переконливою демонстрацією можливостей безтраншейних методів з використанням двошарових гофрованих труб родини КОРСИС. Застосування цих труб дозволило повністю відновити працездатність колектора, підвищивши його надійність, і при цьому уникнути масштабних земляних робіт.

Автор: Кирило Стародубов
ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА