Компанія GF Piping Systems надала свої труби з PVC-U (непластифікованого полівілхлориду) для організації ретроспективної виставки «Так/Ні – Архітектура Urban-Think Tank», яку студія Urban-Think Tank (U-TT) провела в ETH Zurich (Міжнародний університет технології та природничих наук) у Цюриху та в музеї Pinakothek der Moderne у Мюнхені. І тут цей гнучкий і зносостійкий будівельний матеріал був представлений у новій якості.

«Так/Ні – Архітектура Urban-Think Tank» – перша ретроспективна виставка Urban-Think Tank, метою якої стало показати, як дизайн може поліпшити сучасні міста. Вона складається з модульних трубних конструкцій, багатошарових тканинних панелей, відеопанелей і макетів. Тут було представлено огляд методів дослідження, пропозицій і проектів, розроблених і реалізованих студією Urban-Think Tank протягом двох останніх десятиліть.

Зіткнувшись із кризою соціальної нерівності, нестачею ресурсів і екологічною нестабільністю, U-TT стверджує, що дизайнери не можуть залишатися пасивними. Вони повинні задавати важкі питання: запитати себе і світ у цілому, чи може їх робота зробити його змістовнішим. Так чи ні?

Пластикові труби, призначені для транспортування різних рідин, стали конструкційним матеріалом для створення арт-композицій. Труби з PVC-U від GF Piping Systems не були центром виставки, але вони буквально сформували її.

Для розміщення експозиції виставки керівники департаменту архітектури та міського дизайну професори Alfredo Brillembourg та Hubert Klumpner обрали головну урочисту залу університету ETH Zurich. Проекти більш ніж п'ятнадцятирічної спільної роботи були розташовані на конструкціях з ПВХ-U труб.

Новий контекст для добре відомих продуктів

Використання саме PVC-U труб замість звичайних будівельних ферм мало вагомі причини. Професор Hubert Klumpner пояснив: «У нашому відділі ми в основному маємо справу з архітектурою соціальної забудови, де пошук простих і економічно ефективних рішень має велике значення. У багатьох країнах, наприклад, у Латинській Америці, для цього рішення використовувався б бетон або цегла. У нас же, в Швейцарії, це – пластикові труби. Крім того, цей матеріал може вдруге перероблятися, а отже, є кращим. Для проекту «Так/Ні» можливість багаторазового використання була важливим аспектом, який у кінцевому рахунку привів до співпраці з GF Piping Systems. На цій виставці ми представили відомий промисловий матеріал в нетрадиційній якості».

Від компанії Georg Fischer Rohrleitungs systeme (Schweiz) AG для підтримки виставки був створений спеціальний штаб на чолі з провідним фахівцем Michael Vogel. Він розповів: «Разом з організаторами виставки ми розробили її з нуля. Ґрунтуючись на своїх ідеях, ми спроектували і практично побудували експозицію ".

Простота установки – навіть для непрофесіоналів

У ході реалізації проекту переваги PVC-U труб стали очевидними. Ці труби прості при складанні та розбиранні: конструкції можна легко змонтувати навіть без участі забудовників виставки. Необхідний тільки один тренінг з фахівцями компанії GF Piping Systems. Крім того, пластикові труби та з'єднувальні деталі мають малу вагу і, отже, легко транспортуються. Це стало суттєвою перевагою, оскільки виставка мала переїхати в музей сучасності Pinakothek der Moderne у Мюнхені. Іншим позитивним ефектом була модульність системи. Професор Hubert Klumpner зазначив: «Гнучкість трубної продукції справила позитивний вплив на естетичний ефект. Трубний каркас не виглядає так, як ніби спеціально був створений для легкого монтажу/демонтажу ».


Цінний внесок у розвиток інфраструктури міст

Варто зазначити, що організатори та куратори зосередили акценти виставки не тільки на художньому та естетичному аспектах. У міській архітектурі наявність питного водопостачання є нагальною потребою. І в районах соціальної забудови це часто стає величезною проблемою. «В першу чергу слід думати в соціальному контексті», – підкреслив професор Klumpner. Базові комунальні послуги, і насамперед водопостачання і водовідведення, повинні забезпечуватися в першу чергу, тільки потім можна думати про естетику. У зв'язку з цим компанія GF Piping Systems протягом багатьох десятиліть робить великий внесок, розширюючи асортимент своєї продукції.


Автор: Валерія Писаренко
ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА