Харківський зоопарк є державним зоологічним парком. Він найстаріший в Україні і один з найстаріших у Європі. Був заснований у 1895 році як науковий центр, а в 1903 році став відкритим для відвідувачів. Розташований він у головному міському парку - в саду імені Шевченка.


Тут проживають і вивчаються представники дикої фауни всіх континентів Землі. Крім того, Харківський зоопарк є культурно-просвітницьким закладом. У ньому проводяться екскурсії для дітей та дорослих, лекції, даються консультації з питань охорони тваринного світу та природи.

За роки існування зоопарк у Харкові неодноразово перебудовувався, розширювався, його було повністю відновлено після руйнувань під час Другої світової війни. У 1980 році йому було присвоєно статус заповідної території. Практично кожен житель міста й області хоча б раз в житті відвідав зоопарк, який дарує людям не тільки радість від спілкування з живою природою, а й дає можливість отримати нові знання та відпочинок душі.

У серпні 2016 року у Харківському зоопарку, як уже згадувалося – одному з найстаріших зоопарків Європи – розпочато масштабну реконструкцію. Грандіозне оновлення мегаполісу тварин спрямовано на створення нових, максимально комфортних умов проживання представників понад 400 видів фауни, серед яких 13 занесені до Червоної книги. Реконструкція включає в себе не тільки спорудження сучасних приміщень зооінфраструктури, а й повну заміну інженерних комунікацій, у тому числі й теплових мереж.

Гуманне утримання мешканців зоопарку, особливо в опалювальний період, неможливе без дотримання комфортної для них температури, наближеної до ареалу їх проживання. Теплові мережі, прокладені ще в середині минулого століття, давно виробили свій ресурс, часто ставлячи мешканців і персонал зоопарку на межу виживання. До того ж ситуація ускладнена відсутністю схем теплових мереж, проблемою є і величезний масив зелених насаджень, які неминуче можуть постраждати при заміні теплотрас. Враховуючи усі ці фактори, єдино розумним рішенням у цьому випадку є комплексна заміна теплових мереж зоопарку сучасними полімерними трубами ІЗОПРОФЛЕКС, здійснена безканальним способом.

Ухвалення саме такого рішення обґрунтоване наступними аргументами:

● Гарантійний термін експлуатації труб ІЗОПРОФЛЕКС не менше 50 років.

● Висока екологічність труб, що мають сертифікацію, в тому числі державної санітарно-епідеміологічної служби України.

● Завдяки високій енергетичній ефективності труб ІЗОПРОФЛЕКС рівень теплових втрат у тепломережах не перевищуватиме 3 %, що на порядок менше, ніж у старих металевих трубопроводах.

● Можливість прокладки трубопроводів одним відрізком від теплової камери до будови або від камери до камери (без великої кількості стикових з'єднань), оскільки труби ІЗОПРОФЛЕКС поставляються на об'єкт бухтами заданої довжини.
● Полімерні труби не бояться блукаючих струмів і перетину з іншими комунікаціями.

● Швидкість і простота монтажу: немає потреби у спецтехніці, терміни перекладки теплотрас суттєво скорочуються.

● Гнучкість полімерних тепло- і гідроізольованих труб ІЗОПРОФЛЕКС дає можливість вибирати оптимальний маршрут теплотраси, плавно обходити будови, дозволяючи зберегти всі зелені насадження на заповідній території.

● Для значного скорочення витрат на земляні роботи при розкритті старих каналів, облаштування нових і подальше впорядкування місць розриття найбільш ефективним є використання безканальної прокладки гнучких полімерних труб ІЗОПРОФЛЕКС. При цьому демонтаж старих комунікацій проводити не має сенсу через його нерентабельність.



У вересні 2016 року компанія «ПОЛІМЕРТЕПЛО-Харків» спільно з комунальним підприємством «Харківські теплові мережі» реалізувало пілотний проект виносу ділянки теплотраси між «Будинком приматів» і «Будинком слонів».

Відповідно до плану реконструкції почався демонтаж старого приміщення «Будинку приматів», зведеного в 1936 році. Довгий час будівля була окрасою харківського зоопарку, однак тепер потребує модернізації. Життя диктує свої права, а, отже, в теплі та просторо, ситно і привільно мають жити не тільки громадяни України, а й наші менші брати по розуму. На зміну амфітеатру зі скляним дахом у наступному році примати отримають сучасну будівлю «Планета мавп». Вона буде розміщена в тому числі і на охоронній зоні старої теплотраси. Відповідно до виданих КП «Харківські теплові мережі» технічних умов перенесення ділянки теплотраси опалення здійснено безканальним методом з використанням гнучких полімерних тепло- та гідроізольованих труб ІЗОПРОФЛЕКС. Щоб уникнути небажаних тривалих земляних робіт, стара теплотраса залишилася на колишньому місці не демонтованою. А в новій траншеї довжиною 94 метри, що огинає дерева і чагарники, з облаштуванням винесеної згідно з проектом нової теплової камери були прокладені два трубопроводи опалення з труб ІЗОПРОФЛЕКС. Одна з переваг використання цих труб у повній мірі підходить для щільної забудови зоопарку – це можливість мінімізації габаритів траншеї: півметра завширшки та метр у глибину. Тим самим досягається істотна економія використання спецтехніки. Дві робочі зміни пішли на земляні роботи та одна – на підготовчі та безпосередньо монтажні роботи. «Будинок слонів» і «Будинок приматів» з'єднали надійною, довговічною та енергозберігаючої теплотрасою.



Безсумнівно, на сучасному етапі розвитку будівельних технологій альтернативи полімерним трубам ІЗОПРОФЛЕКС при реконструкції теплових мереж Харківського зоопарку немає. Це розумний вибір, перевірений часом та компанією «ПОЛІМЕРТЕПЛО-Харків».

Автор: Юрій Сасов
 
ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА