Передмова редакції
Мережі водопостачання та каналізації старіють і виходять з ладу всюди, в тому числі і в процвітаючій Америці. Відповідно, в усіх країнах їх доводиться ремонтувати, і скрізь рано чи пізно виникає питання, винесене в заголовок статті, опублікованій в американському WaterWorld Magazine і орієнтованій на фахівця американського аналогу нашого водоканалу. Ми сподіваємося, що пропонований у ній підхід до вирішення цього питання здасться цікавим нашому читачеві.


У США муніципалітети та водоканали (для стислості та за звичкою будемо так називати компанії, що надають послуги водопостачання та водовідведення – ред.) докладають величезних зусиль для підвищення якості послуг в умовах бюджетного дефіциту, тоді як труби продовжують старіти. В очікуванні фінансування та можливостей для масштабної реконструкції мереж компанії займаються їх ремонтом, і при цьому виникає зовсім не просте питання – в який момент повна заміна труб стає економічно більш доцільною у порівнянні з їх ремонтом? «Латання дірок» приваблює відносно невисокою ціною і може здатися цілком прийнятним способом зниження витрат, але тільки до певного моменту, коли періодичні ремонти стають економічно невигідними.

Отже, коли має сенс трубу ремонтувати, а не міняти? І коли необхідна заміна, і що треба зробити, щоб ця заміна була проведена правильно, у відведені терміни та в рамках бюджету?

Є три основні фактори, які слід враховувати, приймаючи рішення про ремонт або заміну труби.

Вартість
У якийсь момент вартість ремонтів, що повторюються, починає переважати вартість заміни труби. Вона включає в себе вартість матеріалів і витрати, пов'язані з перекриттям ділянки робіт до закінчення ремонту. Якщо ремонтні бригади періодично виїжджають на одну й ту саму ділянку трубопроводу, це є першим «дзвінком» до можливої заміни труби. Ремонт може вирішити проблему на короткий час, а у довгостроковій перспективі можливі подальше збільшення витрат і перебої в роботі трубопроводу.

Невдоволення споживачів
Реалії такі, що споживачі послуг часто диктують водоканалам, коли і як їм реагувати на наявні проблеми з водопостачанням або водовідведенням. При ненадійному обслуговуванні будинків і підприємств клієнти очікують від постачальника послуг такого рішення, яке забезпечить безперебійне надання послуг і зведе перерви в них до мінімуму.

Дані
Починати збір даних ніколи не пізно. Розробіть таку систему зберігання інформації, щоб була змога швидко отримувати необхідні дані – будь-яка інформація корисна лише настільки, наскільки вона доступна. За відсутності фактичних даних допомогти зібрати відомості про історію ремонту водопроводу та каналізації у вашому районі можуть сусідні будинки та підприємства. Не маючи такої інформації, неможливо зробити усвідомлений вибір, коли на кону стоять сотні тисяч доларів. Приймати обґрунтовані рішення про те, чи слід трубу ремонтувати чи замінювати, водоканали можуть на підставі надійної статистики, ретельного вивчення даних про ремонти та аналізу тенденцій.

Щоб зібрати таку інформацію, при вивченні кожного випадку ремонту щоразу задавайте собі шість питань: хто, що, коли, де, чому та як?

Хто робив ремонт? Хто там був і хто що робив?

Що стало причиною ремонту? Що саме було зроблено?

Коли було проведено ремонт? Зверніть увагу на день тижня, дату та час.

Де проводився ремонт? Скільки разів бригади виїжджали на це ж місце чи поблизу від нього?

Чому труба вийшла з ладу? Було це разовим інцидентом (наприклад, пошкодженням при бурових роботах), або причина аварії кожен раз одна й та сама? Слід враховувати зовнішні фактори, такі як переміщення ґрунту та транспортне навантаження.

Як проводився ремонт? Які матеріали та обладнання були використані? Яка була вартість ремонту? Чи використовувалися для відновлення трубопроводу якісні матеріали та сучасні технології?

Якщо фіксувати відповіді на ці питання по кожному ремонту, можна буде виявити динаміку стану трубопроводу та передбачити ймовірність ремонтів у майбутньому.

Отже, заміна труби
Після аналізу даних та оцінки необхідних витрат можна приймати рішення про заміну труби. Щоб бути впевненим у тому, що вона буде проведена правильно, в рамках бюджету та в установлені терміни, необхідно зробити певні кроки.



Сформуйте сильний будівельний комітет
Для успішної реалізації проекту в цей комітет слід включити людей, які зможуть контролювати хід його реалізації від початку до кінця. Включіть у нього таких людей:

– як мінімум одного представника місцевої адміністрації (він необхідний для постійного контакту з адміністрацією);
– співробітника адміністрації, відповідального за фінансові питання;
– головного інженера водоканалу чи його/її заступника;
– заступника голови адміністрації з цивільного будівництва чи його/її заступника;
– інспектора проекту (може бути рекомендований інженером);
– представника замовника.

Особливо важливо об'єднати потрібних людей на початку проекту, щоб усі його учасники з самого початку були в курсі та мали план робіт. Члени комітету повинні збиратися щоразу, коли в план необхідно внести зміни, а для вирішення поточних питань та інформування можна використовувати електронну пошту, Skype та інші засоби зв'язку. Не забувайте спілкуватися з пресою, поліцією тощо, щоб населення було в курсі виконуваних робіт, їх цілей і термінів.

Підтримуйте тісні контакти з інженерами та інспекторами місцевих ремонтних і експлуатуючих організацій. Цим структурам належить провідна роль у вашому проекті, оскільки саме вони будуть експлуатувати новий трубопровід. Переконайтеся в тому, що їх представники присутні при проведенні робіт. Їм слід зробити фото- та відеозйомку об'єкта до початку робіт – у майбутньому це допоможе врегулювати можливі претензії. Ця діяльність повинна супроводжуватися щоденними письмовими звітами, особливо при внесенні змін у первинний план.

Якомога частіше спілкуйтеся та консультуйтеся з місцевими інженерами. У ваших інтересах, щоб інспектор уважно стежив за ходом реалізації проекту – оскільки він саме той, хто знає вимоги та норми, що стосуються будівництва, і забезпечить прийняття об'єкта по його завершенні.

Вибирайте тільки якісні матеріали та працюйте з відповідальними підрядниками
Ваш водоканал напевно має специфікації необхідних матеріалів і робіт. Переконайтеся, що ці продукти мають хорошу репутацію на ринку та схвалені місцевими фахівцями й вашим інженером.

Необхідно використовувати високоякісні матеріали, найбільш надійні навіть при роботі в жорстких умовах, здатні запобігти пошкодження трубопроводу в процесі експлуатації.

Так, під час закупівлі ПЕ труб необхідно переконатися в тому, що вони виготовлені з якісної сертифікованої сировини, а при будівництві особливо відповідальних трубопроводів доцільно застосовувати багатошарові труби – із захисним покриттям або з підвищеною стійкістю до утворення тріщин.

Пам'ятайте, є різниця між відповідальним постачальником і постачальником, який пропонує мінімальну ціну. Бувають випадки, коли найдешевша пропозиція не забезпечує частину необхідних матеріалів або операцій, залишаючи їх «за кадром», і тим самим змушує замовника змінювати специфікацію, що може істотно збільшити бюджет проекту. Щоб уникнути подібних сюрпризів, не полінуйтеся навести довідки про потенційного постачальника чи підрядника.

Графік проведення робіт повинен бути реалістичним
Переконайтеся в тому, що ваш графік влаштовує всіх учасників проекту. Для споживачів важливо, щоб роботи завдавали б їм мінімум незручностей. Ваш підрядник зацікавлений у щільному графіку, щоб узятися за наступне замовлення та уникнути штрафів за зрив термінів. Будьте реалістичні та залишайтеся в тісному зв'язку з усіма учасниками, особливо коли в ході будівництва графік змінюється.

Якщо все йде за планом, сюрпризів бути не повинно. Підрядники та інженери підуть задоволеними, а замовники отримають добре побудований трубопровід.


Рішення про те, ремонтувати чи міняти трубу, дуже непросте. Для його прийняття необхідні збір та аналіз наявних даних і тісний контакт між споживачами, інженерами, наглядовими інстанціями та експлуатуючої компанією. Це непроста робота, проте її результатом буде безвідмовне функціонування мереж протягом багатьох років.

Автор: Doug Riseden, фахівець технічної підтримки Krausz USA


ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА