Постійно зростаючий попит на газове паливо і в той же час необхідність збереження газових ресурсів нашої планети змушують нас замислюватися про скорочення втрат при їх видобутку та транспортуванні, у чому далеко не останню роль відіграє запірна арматура.

У серпні 2013 року англійська компанія Radius Systems Polyplastic Group, до складу якої входить ТД «Євротрубпласт»  (Рубіжанський та Калуський трубні заводи), придбала AEON Group Holdings Ltd. – провідного виробника запірної арматури для газорозподільчих мереж.

151 36aAEON Group була заснована у Великобританії в 1996 році. Звідси зараз здійснюються загальне управління, інжиніринг, ведуться дослідження та розробки, контролюються фінанси та логістика. Основне виробництво розташоване у Польщі, додатковий склад, офіс продажів і сервісний центр – у Дубаї (ОАЕ).

У даний час компанія входить до п'ятірки провідних європейських розробників, виробників і постачальників запірної арматури для газорозподільчих мереж, нафтогазової галузі, систем водопостачання та пожежогасіння. Асортимент продукції, що випускається нею, широкий: клинові засувки, поворотні затвори, зворотні клапани, а також з’єднувальна арматура.

Однією з серйозних проблем, що виникають при експлуатації газопрово-дів, є витоку газу крізь запірну арматуру. Це питання гостро стоїть не тільки в нашій країні, а й в Європі, зокрема у Великобританії.  Не є винятком і засувки. 

Рішенням даної проблеми  зайнялися технічні фахівці AEON. Протягом 17 років вони вели активну діяльність з дослідження та розробки конструкції засувки, яка змогла б забезпечити герметичність класу А протягом усього терміну експлуатації. Результатом взаємодії з фахівцями газової галузі стала розробка засувки з гумованим клином, яка має ряд технічних рішень і конструктивних особливостей, захищених патентами.

151 37

ще та попаданню пилу і бруду в корпус засувки). Завдяки системі потрійного ущільнення штока і наявності брудозахисного ковпачка засувка абсолютно непроникна для зовнішнього середовища. Унікальна конструкція верхньої частини клина дозволяє здійснювати заміну трьох кілець ущільнювачів під робочим тиском, що робить пристрій ремонтопридатним навіть після тривалого терміну експлуатації.

Засувки, призначені для безколодязної установки, мають спеціальне покриття, яке гарантуватиме високий рівень захисту від корозії та агресивного навколишнього середовища протягом понад 50 років.

Інноваційним рішенням технічних фахівців AEON стала розробка засувок, обладнаних системою контролю герметичності (СКГ).

Робота СКГ досить проста та надійна: подвійне незалежне ущільнення створює всередині засувки AEON у положенні ЗАЧИНЕНО три зони тиску – на вході, на виході та в камері кришки. У разі зміни тиску на вході або на виході змінюється і тиск в камері кришки, що відображається на показах манометра, встановленого на засувці.

Засувка AEON з СКГ дозволяє своєчасно виявляти витоки газу та вживати заходів щодо їх усунення. Це в свою чергу впливає на безпеку та довготривалість експлуатації газопроводу в цілому.

Продукція AEON виробляється згідно з усіма прийнятими в міжнародній практиці стандартами якості (включаючи ISO 9001, ISO 14001, DVGW).

Корпус і кришка засувки виготовляються тільки з високоміцного чавуну. Шток з неіржавіючої сталі має запас міцності, який витримує перевищення крутного моменту в кілька разів, що актуально в українських умовах експлуатації.

Якість продукції AEON підтверджено не тільки відповідними сертифікатами та протоколами випробувань, а й реальним досвідом її застосування в усьому світі. Серед об'єктів, на яких працює арматура AEON, мережі найбільшого постачальника послуг газопостачання у Великобританії – British Gas, газорозподільчі мережі в Єгипті, Польщі, Литві та інших країнах.

Декларування 10-річної гарантії на арматуру AEON забезпечується завдяки суворому вхідному контролю якості усіх комплектуючих і обов'язковому контролю продукції, що випускається. Кожна газова засувка проходить перевірку на герметичність: її тестування здійснюється не тільки на максимальний, а й на мінімальний тиск. 

Арматура AEON не потребує обслуговування та відповідає сучасним вимогам щодо скорочення витрат на експлуатацію газопроводу.

Широкий асортимент продукції, що виробляється, включає засувки для безколодязної установки, засувки з ПЕ та сталевими патрубками, фланцеві засувки. Таке різноманіття засувок покриває практично всі можливі конфігурації газопроводу.

ТД «Євротрубпласт» є офіційним представником АЕОН в Україні. Наявність доступних складських комплексів, розгалужена мережа представництв по всій Україні, високий рівень професіоналізму співробітників дозволяє своєчасно надавати технічну та сервісну підтримку фахівцям газової галузі та бути надійним партнером у постачанні якісного обладнання для газопроводів.

151 38a

  Випробувальна лабораторія, Великобританія

Автор: Дмитро Трайдук

ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА