Однією з актуальних задач збереження навколишнього середовища є очищення забруднених поверхневих дощових стічних вод селітебних територій та промислових майданчиків. Дощові стоки утворюються в процесі випадання дощу, танення снігу, так само до цієї категорії належать води від поливання вулиць. Особливістю дощових стоків є їх нерегулярність і нерівномірність за витратами та концентрацією забруднень. Отже, перед скиданням поверхневих стічних вод у водойми, на рельєф або в міські мережі дощової каналізації потрібно провести ряд заходів щодо очищення стоків до необхідних нормативних показників .


Саме для цього використовуються спеціальні комплекси інженерних очисних споруд в системі каналізації населеного пункту або промислового підприємства.

Сферою застосування очисних споруд є:

● території житлової забудови в населених пунктах;
● промислові виробництва; ● склади, промислові майданчики; ● АЗС; ● магістральні автомобільні дороги; ● автостоянки торгівельних центрів різного призначення.

На сучасному етапі розвитку промисловості та житлово-комунального господарства для збереження та захисту навколишнього середовища актуальною стала тема створення локальних очисних споруд (ЛОС).

Завдяки своїм властивостям і технологічним характеристиками полімерні труби виявилися оптимальним матеріалом для виготовлення локальних очисних споруд. Таким чином, виробництво ЛОС стало ще одним з напрямів діяльності полімерної трубної продукції.

ТД «Євротрубпласт» пропонує на вітчизняному ринку цілу лінійку продукції цього напрямку:

■ ємності спеціальні; ■ пісковідділювачі; ■ маслобензовідділювачі; ■ комбіновані піско-маслобензовідділювачі; ■ жировідділювачі; ■ колодязі технічні; ■ ємності каналізаційних насосних станцій

Зазначені ємності застосовуються як локальні очисні споруди для систем зливового стоку, інженерні споруди різного призначення у сфері житлово-комунального господарства, будівництві та побуті.

Корпуси очисних споруд виготовляються зі спіральновитих поліетиленових труб СПІРОКОР, виготовлених у заводських умовах з необхідною кільцевою жорсткістю.

Обов’язкові показники очищення на ЛОС ТД «Євротрубпласт» досягаються завдяки застосуванню сорбційних фільтрів і тонкошарових модулів провідних європейських виробників. Для успішного впровадження даного напрямку співробітниками компанії був опанований багаторічний досвід кращих західних виробників локальних очисних споруд.

Також показники ефективності очищення повністю відповідають нормативам допустимих скидів хімічних та інших речовин у складі стічних вод: ступінь очищення по нафтопродуктах становить не більше 0,3 мг/л, по зважених речовинах до 10 мг/л.

Під замовлення можливе проектування та виробництво систем, які забезпечать кращі показники на виході.

Для кращого висвітлення теми пропонуємо розгорнутий опис однієї з позицій ЛОС, що виробляються ТД «Євротрубпласт».

Комбінований піско-маслобензовідділювач

Виріб призначений для збору піску, грязьових мас зі зливових стічних вод та для механічного очищення стічних вод від нерозчинених грубодисперсних домішок з відходів з наявністю нафти, масел і продуктів згоряння палива.


Виробляється на Рубіжанському трубному заводі згідно з ТУ У В.2.7–22.2–32926466–013:2015 з поліетиленових спіральновитих труб СПІРОКОР SN8. Використовується у безнапірних мережах, по яких транспортуються стічні води з температурою 0…40 °С (короткочасно до 80 °С), а також інші рідини не агресивні до поліетилену.

Залежно від призначення та виду ЛОС обладнуються необхідними технологічними перегородками з отворами чи без них, технічними колодязями для обслуговування, вентиляційними, заливними та водовідвідними патрубками, а також контрольно-вимірювальною та запірно-регулюючою арматурою, сигналізаторами, датчиками рівня тощо згідно з технічним завданням замовника.

Сучасні технології дозволяють виробляти полімерні труби великих діаметрів, тому сфера їх застосування в очисних спорудах суттєво розширюється. Наведемо приклад використання труб СПІРОКОР при реконструкції очисних споруд досить великої потужності. У районному центрі каналізаційні очисні споруди (КОС) були збудовані ще у 70-ті роки минулого століття і вже повністю вичерпали експлуатаційні можливості.

Реконструкція передбачала збільшення добової пропускної спроможності міських КОС з 20000 до 40 000 м3. Проектом було заплановано створення системи попередньої очистки, в яку входить шість ємностей, включаючи КНС діаметром 3 м і глибиною 9 м. Зважаючи на оптимальну відповідність технічним параметрам проекту, було прийнято рішення виготовити КОС з поліетилену. Як матеріал були використані поліетиленові спіральновиті труби СПІРОКОР, а також запірна трубопровідна арматура ТАЛІС.

Ємності діаметром від 1,5 до 3 м (КНС діаметром 3 м і висотою близько 10 м, інспекційні камери діаметром 1,5 і 2,8 м, колодязі діаметром 2 м) були виготовлені з труб СПІРОКОР.

Це перший на теренах СНД приклад застосування пластикових ємностей таких розмірів. Спорудження цього об’єкту ще триває, його завершення заплановано на початок 2017 року.
 
Автор: Валерія Писаренко 
 
ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА