За інформацією агентства Маркет Репорот,  державна нафтова компанія Азербайджану – SOCAR, в структуру якої входить турецький нафтохімічний комплекс Petkim, не буде скорочувати витрати на стратегічні проекти за умов зниження вартості нафти. Про це на прес-конференції повідомив журналістам Хошбахт Юсіфзаде – перший віце-президент SOCAR.

Він зазначив: «Ціни на нафту мають хвилеподібний характер. Коли ми в 1994 році укладали контракт століття, ціна на нафту становила USD16 за барель. З тих пір вона неодноразово підвищувалася і знижувалася. Це звичайний процес».  

За його словами, певні витрати доведеться все ж скоротити, однак це не торкнеться таких стратегічних планів, як розвідка нових запасів, буріння та видобуток. Також, в Азербайджані буде збудовано новий нафто- і газопереробний  нафтохімічний комплекс, та реалізовано масштабні  проекти SOCAR у Туреччині.

У 2015 році SOCAR планує розпочати реконструкцію Бакинського нафтопереробного заводу. Вартість робіт – близько 1 млрд. манатів. Реконструкція НПЗ буде здійснена замість будівництва нових нафтопереробних потужностей в Азербайджані, що були заплановані проектом нафтогазопереробного і нафтохімічного комплексу (OGPC). Введення нового НПЗ перенесено на 2030 рік. 

Проектом OGPC передбачено будівництво в два етапи. Згідно із скорегованим планом, на першому етапі будуть введені в дію переробка газу та нафтохімічне виробництво. На потужностях комплексу вироблятиметься поліетилен високої густини(ПЕВГ),  поліетилен низької густини (ПЕНГ), а також поліпропілен (ПП). При повному завантаженні обсяг виробництва базових полімерів сягатиме 860 тис. т замість озвучених раніше 1,1 млн. т. Початок експлуатації нафтохімічного виробництва намічено на 4-й квартал 2020 року.

Довідка. Компанія SOCAR є власником контрольного пакета акцій Petkim (61,32%), найбільшого турецького нафтохімічного виробника. Компанія Petkim виробляє полімери (поліетилен, поліпропілен, полівінілхлорид, поліамід), миючі засоби, упаковку і т.п. У групу SOCAR також входить азербайджанський виробник ПЕНГ «Етилен-Поліетилен». 

 

 

 

 

ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА