Село Любимівка Башмачанської сільради Солонянського району нарешті має своє централізоване водопостачання. 30 березня було введено у експлуатацію водогін, який у рамках співпраці Дніпропетровської обласної ради та швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO розпочали будувати у жовтні 2014 року.

На церемонії відкриття водопровідної мережі заступник голови Дніпропетровської обласної ради Мгер Куюмчян зазначив: «У селі Любимівка ніколи не було централізованого водопостачання. Люди чекали на воду десятки років. У 21 столітті це неприпустимий факт. Саме тому будівництво та реконструкція водогонів є пріоритетом у роботі обласної влади. Тільки у цьому році заплановано зведення понад двадцяти об’єктів, які постачатимуть питну воду сотням тисяч мешканців області».
Жителі Любимівки відзначають, що відсутність водопостачання було найгострішою проблемою села. Водогону не було, і доводилося брати воду з шахтових колодязів, яка мала низьку якість і була непридатна для приготування їжі. Громада взяла участь у спільному проекті обласної ради та швейцарсько-українського проекту DESPRO з будівництва у селі мережі водопостачання. В цілому було збудовано 6 км водопроводу, зведено водонапірну башту та 19 водопровідних колодязів.
Загальна вартість проекту – понад 1 мільйона гривень: з них – 250 тис. грн. – обласний бюджет, 300 тис. грн. – кошти проекту DESPRO, 100 тис. грн. – районний бюджет, більше 210 тис. грн. – місцевий бюджет та ще 173,4 тис грн. зібрали місцеві жителі. Водопровідні мережі було збудовано з сучасних поліетиленових труб, які гарантовано безаварійно транспортуватимуть якісну питну воду понад 50 років.
    

«Важливо відзначити, що до цього проекту долучилися більше половини мешканців Любимівки – 65 домогосподарств. Внесок кожного з них – 2000 грн. Ще 50 домогосподарств планує долучитися до другої черги проекту, яку сільська громада планує реалізувати вже самостійно. Це приклад консолідації зусиль влади, міжнародних партнерів та громади. І така згуртованість дає дійсно серйозні результати», – підкреслив Мгер Куюмчян.
 
ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА