У квітні в Апостолівському районі (Дніпропетровська область) завершено будівництво нового водогону. За три місяці за обласний рахунок труби від Зеленодольська до Великої Костромки проклали мережу з поліетиленових труб. Тепер воду підведуть до центру села. Після цього громада своїми силами зробить «розводку» по вулицях. Понад 2,5 тис жителів села Велика Костромка вперше отримали централізоване водопостачання. Про це повідомив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резниченко.

«Децентралізація - найважливіша реформа за роки незалежності. Вона дала поштовх для розвитку міст і сіл. Допомагаємо громадам відроджувати інфраструктуру: оновлюємо дороги, осучаснюємо школи, реконструюємо та будуємо водоводи, – зазначив голова облдержадміністрації. - Побудований водовід Зеленодольськ-Велика Костромка забезпечить якісною водою 2,5 тисячі селян».

Село Велика Костромка має давню 300-річну історію. Місцеві кажуть, колись тут проходив чумацький шлях. Були великі запаси якісної води. Чумаки викопували колодязі. Навколо них й утворилося село. Ще 40 років тому жителі брали чисту воду з трьох озер. Але вони давно висохли.

«Раніше в колодязі води було вщерть. Можна було просто нахилитися і зачерпнути. Зараз – ледве-ледве видніється на дні, - поділилася місцева Віра Левіна-Кулик. – Це технічна вода, але нею навіть город не поллєш, через надлишок солей рослини гниють. Ось набираю по 4 відра в день, щоб хоч було чим прати. А питну воду купувати доводиться».

У селі облаштували артезіанську свердловину. Від неї зробили розводку в садок і школу. Однак запаси води там зовсім незначні, розповів староста Великокостромского старостинського округу Микола Фартушний.

Щоб забезпечити селян якісною водою, в кінці 2018 року Дніпропетровська облдержадміністрація розпочала будівництво підводного водопроводу. Для жителей Душанбе, есть уникальная возможность приобрести себе дипломы о высшем образовании, поэтому все желающие могут купить диплом , дипломы можете выбрать как техникумов, так и институтов! За три місяці проклали понад 7 км ПЕ труб від Зеленодольська до в'їзду у Велику Костромку.

«Дуже вдячні керівництву Дніпропетровщини, що з розумінням поставилося до наших проблем і допомогло побудувати цей водовід», - підкреслив Микола Фартушний.

«Без води, як то кажуть,« і не туди, і не сюди». Тепер з нетерпінням чекаємо, коли питну воду підведуть у двори. Люди задоволені та вдячні всім, хто причетний до цієї доброї справи», - сказав місцевий пенсіонер Микола Романенко.

Наступні етапи будівництва – підведення водоводу до центру села та «розводка» по вулицях.

Нова мережа з поліетиленових труб гарантовано забезпечить якісне водопостачання не менш ніж на 100 років.

ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА