9 1 oktСпівробітники Стенфордського університету встановили, що звичайні борошняні черв'яки - точніше, личинки великого борошняного хрущака (Tenebrio molitor), - здатні поїдати різні типи пластмаси, фактично її розкладаючи. 

Пластикові відходи є однією з найактуальніших екологічних проблем: одні тільки американці щорічно викидають 2 500 000 000 пластикових стаканчиків, це рівноцінно 33 млн. тонн пластика, який практично не розкладається. Менше 10 % проходить переробку, а решта забруднює воду і отруює живі організми.

Цю проблему можуть вирішити личинки великого борошняного хрущака, в травній системі яких наявні особливі мікроорганізми, здатні розкладати кілька видів пінополістиролу.

Звичайно, дослідники з Стендфорда не пропонують нацькувати полчища личинок на гори пластикових відходів: на їхню думку, слід ретельно вивчити мікроорганізми, завдяки яким борошняні черв'яки примудряються перетравлювати пластик. Саме ці мікроорганізми й можна буде використовувати для переробки пластикових відходів.

У лабораторних умовах 100 личинок з'їдають 34-39 мг пінополістиролу на добу, що за вагою як маленька таблетка. Половину споживаного пластика вони перетворюють на вуглекислий газ, як і будь-яке джерело їжі. У наступну добу личинки виділяють більшу частину з'їденого пінополістиролу у вигляді фрагментів, що розклалися. При цьому черв'яки, що харчуються пластиком, залишаються такими ж здоровими, як ті, хто харчувалися зерновими.

Дослідники вважають, що личинки великого борошняного хрущака здатні розкладати і поліетилен – речовину, що використовується для виробництва пакувальних пакетів, побутової та будівельної продукції,  які засмічують навколишнє середовище в катастрофічних масштабах. 

Наступне завдання Стендфордських вчених – перевірити, чи можуть личинки перетравлювати поліпропілен (він використовується у виробництві безлічі речей від текстилю до автозапчастин), пінополістиролові кульки і біопластик (одержуваний з поновлюваних джерел біомаси).

 

ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА