20 2 okt19 жовтня відбулося урочисте відкриття трубопроводу «Проект століття», прокладеного по дну Середземного моря. Це перший у світі проект з доставки води через море. Тепер щороку на Північний Кіпр з Туреччини буде поставлятися 75 млн. кубічних метрів води.

Після указу президента Туреччини Реджепа Ердогана про повне вирішення проблеми водопостачання Північного Кіпру  Управління з водопостачання при Міністерстві лісового господарства і водних ресурсів Туреччини підготувало «Проект водопостачання ТРПК».

На першому етапі будівництва були споруджені гребля «Алакорпу» на турецькій стороні і гребля «Гечіткёй» на острові Кіпр. Потім почалася прокладка трубопроводу по дну моря. Протяжність його підводної частини становить 80 км 151 метр. Він  прокладений на підпорах на глибині 250 метрів. Підводна трубопровідна магістраль змонтована з поліетиленових труб діаметром 1600 мм. 

20 1 okt

Загальна довжина трубопроводу - 107 кілометрів. З них 24 км проходить територією Туреччини, 80 км – по дну моря і 3 км – по території ТРПК. Завдяки технологічним якостям ПЕ труб, ця водопровідна магістраль може безаварійно транспортувати чисту питну воду понад 50 років. Стійкість поліетилену до різних агресивних середовищ, в тому числі і до морської води, забезпечить надійну роботу цього стратегічно важливого водоводу.

 

 

ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА