Німецький хімічний концерн BASF запускає виробництво продукції з хімічно переробленого пластику, повідомляє компанія в   своєму прес-релізі.

 BASF вперше виробив продукцію на основі хімічно перероблених пластикових відходів і, таким чином, став одним з новаторів в   цій індустрії на глобальному рівні. «Відповідальне використання пластика має ключове значення для вирішення світової   проблеми відходів. Це стосується як компаній-переробників, так і споживачів і суспільства в цілому. За допомогою хімічної   переробки ми хочемо зробити значний внесок у скорочення кількості пластикових відходів»,  – зазначив доктор Мартін Брудермюллер, голова Ради директорів і технічний директор BASF SE.

«Завдяки нашому проекту ChemCycling ми використовуємо пластикові відходи в якості джерела сировини. Таким чином ми зберігаємо навколишнього середовища, допомагаємо суспільству та економіці. Ми об'єднали наші зусилля з партнерами по всьому ланцюжку створення додаткових цінностей з метою побудови робочої моделі економіки замкнутого циклу», – додав Мартін Брудермюллер. Для цього  BASF тісно співпрацює зі своїми клієнтами та партнерами з різних галузей: від компаній з управління відходами до постачальників технологій та виробників упаковки.

BASF вже розробляє пробну продукцію, включаючи упаковку для моцарели, запчастини для холодильників та ізоляційні панелі разом з десятьма клієнтами з різних індустрій. Виробництво продуктів, що відповідають високим стандартам якості та санітарно-гігієнічним нормам, які так необхідні для упаковки харчових продуктів, стало можливим завдяки продуктам ChemCycling, що поставляються BASF і мають точно такі ж властивості, як і продукти, отримані з викопних ресурсів. Стефан Гратер, керівник ChemCycling BASF, говорить про великий потенціал проекту: «Це новий спосіб переробки, що відкриває можливості для інноваційних бізнес-моделей як для нас, так і для наших клієнтів. Вони надають великого значення продуктам і упаковці, виготовленої з перероблених матеріалів, але не можуть і не хочуть жертвувати якістю». Як наступний крок BASF планує зробити перші продукти в рамках проекту ChemCycling доступними для комерційного виробництва.

На самому початку виробничого ланцюжка BASF постачає синтетичну нафту, отриману з пластикових відходів, на виробничій площадці Verbund. Сировину для пробної продукції концерн отримує від свого німецького партнера – Recenso GmbH. В якості альтернативи також може бути використаний синтез-газ з пластикових відходів. Перша партія цієї сировини була подана в установку парового крекінгу на виробничому майданчику BASF в Людвігсхафені в жовтні. Ця установка є відправною точкою для виробництва Verbund. Вона розщеплює сировину при температурі близько 850 ˚С. В результаті цього процесу виходять етилен і пропілен. Ці базові хімікати використовуються на Verbund для виробництва різних хімічних продуктів. Згідно з концепцією балансу маси, частка переробленої сировини може бути математично обчислена в кінцевому сертифікованому продукті. Кожен клієнт зможе сам вибрати обсяг цієї частки.

Як ринок, так і суспільство очікують, що представники галузі знайдуть конструктивні рішення щодо експлуатації пластикових відходів. Хімічна переробка – це інноваційний додаток інших процесів переробки та управління відходами. «Нам потрібні різноманітні опції для утилізації пластикових відходів, так як немає єдиного рішення для різних видів відходів. Оптимальний варіант – це рішення, яке найкраще працює в оцінці життєвого циклу», – зазаначив Андреас Кіхерер, експерт з питань сталого розвитку в BASF.

Концерн BASF – найбільший виробник хімічних засобів. Продуктовий портфель складається з п'яти сегментів: хімікати, спеціальні продукти, функціональні матеріали та рішення, продукція для сільського господарства, а також нафту та газ. У 2017 році обсяг продажів концерну склав EUR64,5 млрд.

 

ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА