До 2025 року у Франції планується переробляти 100 % виробленого пластику. Президент Франції   Еммануель Макрон продекларував наміри країни щодо захисту океанів від відходів.

 Франція намагатиметься до 2025 року перейти на повну переробки продукції із пластику, що виробляють у   країні.

 «Я хотів би підтвердити прихильність Франції до справи захисту наших океанів і нашого біологічного   різноманіття. До 2025 року 100 % виробленого пластику будуть переробляти», – підкреслив він.

 За даними ООН, якщо людство не знайде альтернативу пластиковим пляшкам, пакетам, посуду та косметиці з   пластиковими мікрочастинками, до 2050 року у Світовому океані пластику буде більше, ніж риби.

 За інформацією екологів, забруднення внаслідок скидання сміття в море призводить нищить берегову та   прибережну зони. 80 % цього сміття становить пластик, через що в океані накопичуються токсичні речовини.

За даними програми ООН щодо навколишнього середовища, понад 8 мільйонів тонн пластикових відходів потрапляють кожного року в океан. Водночас сучасні обсяги виробництва полімерної продукції у 20 разів більші показників 60-х років минулого століття.

 Канада планує заборону одноразових полімерних виробів з 2021 року. Використання певних   одноразових предметів з пластику буде заборонено в Канаді з 2021 року. Про це заявив канадський прем'єр-  міністр Джастін Трюдо.

 «Ми робимо крок вперед до заборони токсичного одноразового пластику [в Канаді] з 2021 року. Цього   чекають  від нас канадці », - сказав він. За його словами, в деяких провінціях країни вже зараз діють заборони   на ті чи інші види одноразового пластику.

 «Але нам потрібен такий підхід поширювався на всі регіони», – пояснив Джастін Трюдо.

 Прем'єр-міністр зазначив, що це питання необхідно  ретельно обговорити з канадськими виробниками   полімерної продукції, після чого буде складено список заборонених до використання в Канаді виробів.   Передбачається, що це може торкнутися, зокрема, пластикових пакетів, одноразових посуду, трубочок для   напоїв тощо.

 Також будуть розроблені закони, які дозволять залучати до відповідальності виробників за неутилізовані пластикові відходи та збільшити обсяг перероблюваного пластика. «Чим більше утилізованого пластику, тим краще і для економіки, і для навколишнього середовища», – зазначив Трюдо.

З 1 січня 2018 року в Монреалі (провінція Квебек), другому за чисельністю населення місті Канади (1,6 млн. жителів), набула чинності заборона на використання пластикових пакетів в роздрібній торгівлі. Експерти підрахували, що до впровадження заборони мешканці Монреаля щорічно використовували близько 2 млрд. таких пакетів, і лише 14 % з них перероблялися.

На сьогодні заборони на одноразові пластикові пакети діють у шести муніципалітетах трьох канадських провінцій – Альберти, Квебека та Манітоби. Влада провінції Онтаріо також зараз обговорює питання відмови від одноразового пластику.

Зараз у Канаді переробляється близько 10 % всіх полімерних відходів.

 

ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА