Американська ExxonMobil і саудівська Saudi Basic Industries Corporation (Sabic), одні з найбільших світових   виробників нафтохімічної продукції, минулого тижня офіційно приступили до будівництва нової крекінг-установки   в  Сан-Патрісіо (San Patricio, штат Техас, США).

 Початок будівництво відбувся через більш ніж два роки після оголошення про вибір Сан-Патрісіо в якості   майданчика для нового підприємства вартістю USD7 млрд.

 Так, у квітні 2017 року партнери вибрали майданчик в Сан-Патрісіо Каунті, розташований недалеко від Корпус-   Крісті (Corpus Christi, штат Техас, США), для будівництва спільного нафтохімічного комплексу на узбережжі   Мексиканської затоки в США. А в червні цього року Техаська Комісія з охорони навколишнього середовища   (TCEQ) видала дозвіл на його будівництво, після завершення слухання справи, яка була розпочата в зв'язку з   виступами екологічних груп та місцевих жителів проти цього проекту.

 Новий спільний комплекс буде включати в себе крекінг-установку світового масштабу потужністю 1,8 млн. тонн етилену на рік і супутні заводи, які будуть отримувати сировину з нової крекінг-установки. Так, будуть побудовано підприємство з виробництва моноетиленгліколю (Мег) і два заводи з випуску поліетилену (ПЕ).

Планується, що будівництво триватиме протягом приблизно трьох років.

Раніше зазначалося, що ще в 2013 році Sabic оголосила, що компанія вивчає можливості інвестицій у США на тлі зниження продажів компанії в другому кварталі того ж року в зв'язку з уповільненням темпів економічного зростання в Європі та Китаї. Тоді головний виконавчий директор SABIC Мухаммед аль-Маді заявив, що дуже важливо, щоб Sabic інвестувала кошти в США, оскільки це величезний ринок з точки зору наявності сланцевого газу та близькості до інших ринків.

Exxon Mobil Corporation зі штаб-квартирою в штаті Техас є найбільшою американською приватною нафтовою компанією і однією з найбільших корпорацій за розміром ринкової капіталізації в світі. Компанія веде видобуток нафти в різних регіонах світу, включаючи США, Канаду, Близький Схід, Азербайджан та ін.

Саудівська промислово-індустріальна корпорація (Saudi Basic Industries Corp, SABIC), створена в 1976 році, є багатопрофільною компанією, що виробляє хімікати та проміжну продукцію, промислові полімери, добрива та метали. На сьогоднішній день SABIC є найбільшим промисловим концерном Перської затоки, яка виробляє близько 10 % всієї світової нафтохімічної продукції. В структурі акціонерного капіталу SABIC державі належить 70%.

 

ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА