Торгові мережі Казахстану перестануть безкоштовно видавати покупцям поліетиленові пакети. Про   повідомляється у заяві міністра екології, геології та природних ресурсів республіки Магзума Мірзагалієва.

 Відповідний меморандум міністерство уклало з національної палатою підприємців «Атамекен» та Асоціацією   екологічних організацій.

 «Вивчивши досвід інших країн, а також нинішню ситуацію на ринку, ми, опрацювавши питання з суспільством,   з НПП, вирішили підписати меморандум, відповідно до якого буде вводитися поетапне обмеження на   реалізацію поліетиленових пакетів в Казахстані. Фактично пропонується, що пакети не будуть роздаватися   безкоштовно мережами, а продаватися», - сказав М. Мірзагалієв на церемонії підписання документа в Нур-   Султані.

Він уточнив, що йдеться про пакети з поліетилену густиною менше 20 мікрон, так звані «маєчки».

«У цілому, ви розумієте, вартість пакетів фактично сьогодні вже закладена в націнки на товари в роздрібних мережах. Відмова від пакетів носить добровільний характер, але він спрямований на благо екології. Ми сподіваємося, що мережі, магазини будуть до цієї акції підключатися», – зазначив він.

Тим часом, за словами міністра, говорити про повну заборону на ПЕ пакети поки передчасно.

«Поки у нас немає гідної альтернативи. У нас є виробники, які випускають біорозкладні пакети, але повністю весь ринок вони закрити не можуть. Тому було прийнято рішення про поетапне обмеження», – пояснив журналістам міністр.

Повна заборона, за його словами, може бути введена в Казахстані з 2025 року.

«Повна заборона з 2025 року перебуває на вивченні. Після того, як зрозуміємо, наскільки заходи виправдають очікування, будемо приймати рішення», - уточнив він.

Раніше зазначалося, що ще в квітні поточного року прес-служба Міністерства енергетики Республіки Казахстан у рамках розроблюваного нового Екологічного кодексу РК розглядала питання поетапного заборони реалізації поліетиленових пакетів малої місткості в роздрібній торгівлі на території Казахстану.

«Необхідність даної ініціативи пов'язана, перш за все, з тим, що поліетиленові пакети завдають серйозної шкоди навколишньому середовищу та здоров'ю людини. Поетапна заборона реалізації поліетиленових пакетів малої місткості в Казахстані полягає в наступному. На першому етапі передбачається заборона на безкоштовну реалізацію поліетиленових пакетів. На даному етапі повинна проводитися широка агітація серед населення про шкоду, що завдається поліетиленовими пакетами довкіллю та здоров'ю населення. Також має бути вирішено питання стимулювання виробництва альтернативної екологічної упаковки. На другому етапі буде введена повна заборона на їх реалізацію на території країни. Дане обмеження в застосуванні поліетиленових пакетів буде введено після всебічної і детального опрацювання питання», – повідомлялося тоді в релізі.

 

ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА