Журнал продовжує публікацію циклу статей «ТОП-10 рішень, щоб зекономити при будівництві мереж, не втрачаючи якість», які допоможуть зменшити витрати при будівництві та відновленні мереж водопостачання та каналізації, зберігаючи при цьому якість виконаних робіт. 

1. Використання ПВХ труб для мереж водопостачання та водовідведення

2. Використання сідлових відводів

3. Коефіцієнт запасу міцності (КЗП) 2.0 у мережах газопроводів України

4. Труби  КОРСИС ПРО. Опубліковано у № 1 2014, с. 26-29

5. Використання технічної труби в системах поливу

6. Труби КОРСИС ID – двошарові гофровані поліетиленові труби для безнапірної каналізації. Опубліковано у № 2 2014, с. 32-33

7. Труби ПРОТЕКТ – поліетиленові труби для напірного водопостачання із захисним шаром

8. Зливові колодязі для приватного будівництва

9. Безколодязне встановлення запірної арматури. Опубліковано у № 4 2013, с. 46-49

10. Санація трубами СПІРОКОР 

Труба ПРОТЕКТ – поліетиленова труба із захисним покриттям ПРОТЕКТ з мінералонаповненої композиції на основі поліпропілену. У Європі подібні труби давно випускаються декількома виробниками і успішно застосовуються в безтраншейних методах прокладки трубопроводів: горизонтального направленого буріння, проколів, при релайнінгу існуючих трубопроводів та інших методах реновації, рекомендуються при прокладці у скельних породах, гравійно-галькових, щебенистих та інших ґрунтах. 

143 41

Рис. 1. Конструкція труб ПРОТЕКТ

Конструкція та типорозміри труби із захисним шаром ПРОТЕКТ 

Труби ПРОТЕКТ є двошаровою конструкцією, що складається з напірної труби, виготовленої по ДСТУ Б В.2.7-151:2008 або ГОСТ 18599-2001 для водопостачання, а також згідно з ДСТУ Б В.2.7-73-98   для газопостачання, та тонкостінного захисного покриття (рис. 1). Покриття наноситься методом соекструзії на труби номінальним зовнішнім діаметром від 110 до 630 мм включно або намотуванням поліпропіленового покриття на зовнішню поверхню для труб номінальним зовнішнім діаметром 710 мм і більше (табл 1).

Таблиця 1. Товщина захисного покриття труб ПРОТЕКТ    

     143 41a

Товщина захисного покриття та розрахункова маса захисного покриття наведені в табл. 1 і 2.         

   Таблиця 2. Розрахункова маса захисного покриття        

143 42

Рис. 2. Порівняння пошкоджень на звичайній ПЕ трубі та трубі ПРОТЕКТ:

а – загальний вигляд зразків: зразок № 1 – труба з ПЕ 100 (зліва), зразок № 2 – труба ПРОТЕКТ (справа); б –  замір ширини подряпин на зразку № 1; в –  замір глибини подряпин на зразку № 1; г – замір глибини подряпин на зразку № 2

Зовнішній вигляд поверхні захисного покриття 

Зовнішня поверхня труб ПРОТЕКТ із захисним покриттям утворена методом соекструзії, повинна бути гладкою. На поверхні труб, виготовлених методом намотки, допускається місцеве потовщення, що утворюється внаслідок перехльосту при накладенні смуг. Допускаються незначні поздовжні смуги, хвилястість. Не допускаються тріщини, міхури, здуття, раковини. Колір захисного покриття для напірних труб, виготовлених для холодного водопостачання – синій, а для газопостачання – жовто-гарячий або помаранчевий (відтінки не регламентуються). 

Методи з’єднання труб ПРОТЕКТ

 Зварювання труб із захисним шаром ПРОТЕКТ здійснюється двома способами:

● зварювання встик; 

● зварювання з’єднувальними  деталями із закладними нагрівальними елементами. 

При зварюванні труб ПРОТЕКТ захисне покриття на кінцях труб видаляють на відрізку довжиною, достатньою для вільного утворення зварного шва. При зварюванні встик труб діаметром до 315 мм захисне покриття допускається не видаляти. 

Стійкість до навантажень захисного покриття ПРОТЕКТ 

Зовнішнє покриття призначене для захисту напірних труб з поліетилену від механічних ушкоджень.  Внутрішня робоча труба зберігає первинні характеристики та повну працездатність після протягання і монтажу.  Мінеральні мікрочастинки надають захисному покриттю додаткову стійкість до зовнішніх впливів. Завдяки міцності матеріалу (полімерної композиції на основі поліпропілену) поверхневий захисний шар у три рази твердіший, ніж ПЕ 100 та інші полімерні матеріали (діаграма 1).  Захисне покриття також розподіляє додаткові навантаження, особливо викликані каменями з гострими кутами або осколками старих труб.  

Захисний шар додає покриттю труб ПРОТЕКТ стійкість до механічних пошкоджень. Пошкодження на трубах ПРОТЕКТ приблизно в два рази менші, ніж на незахищених трубах (рис. 2). Внутрішня робоча труба зберігає свої початкові характеристики.         

Діаграма 1. Механічні пошкодження  різних матеріалів труб

143 43                                                                                                   

143 43aПереваги труб ПРОТЕКТ: 

– повна герметичність і екологічна безпека; 

– при проштовхуванні по зношеному трубопроводу подряпини, засічки та інші пошкодження не долають міцний захисний шар, зберігаючи цілісною несучу трубу; 

– можлива траншейна укладка без піщаної засипки, також можна робити засипку місцевим ґрунтом; 

– особливо рекомендується використовувати при безтраншейній прокладці: ГНБ, проколах, релайнінгу, заміні сталевої труби з її руйнуванням, а також інших безтраншейних технологіях, це скорочує термін виконання робіт, витрати на монтаж і зменшує негативний вплив на навколишнє середовище.  

Супровідна документація 

Кожна партія труб при відвантаженні (прийманні) повинна мати наступний  супровідний пакет документів:  

1. Паспорт якості. 

2. Технічне свідоцтво, затверджене Мінрегіонбудом України.

3. Висновок державної санітарно-епідемілогічної експертизи.

 

143 43b 

Автор: Павло Шумило

ЖУРНАЛ ПОЛИМЕРНЫЕ ТРУБЫ - УКРАИНА